Skip to main content

Περισσότερη δουλειά και λιγότερα λόγια για να προστατεύσουμε το αμπέλι

Πρέπει να κατοχυρωθεί και το τσίπουρο όπως το ούζο στην Ε.Ε. Ας αφήσουμε λίγο στην άκρη τη σκόνη που ξεσηκώθηκε από τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, για το ενδεχόμενο φορολόγησης του τσίπουρου των αμβυκούχων από τα 57 λεπτά στα 6 ευρώ το λίτρο, το οποίο έχει και μία δόση
αλήθειας και ας προσπεράσουμε την θέση ότι ήταν fake news, που καταρρίφθηκε από τη δημοσιοποίηση του ηχητικού και ας πάμε στην ουσία των όσοων είπε ο υπουργός και πως θα προστατέψουμε την ελληνική αμπελοκαλλιέργεια.

Το γεγονός ότι εχουμε επαναπαυτεί πίσω από το ούζο και δεν έχουμε καταθέσει ακόμη τεχνικό φάκελο στη Ε.Ε. όπου να αποδεικνύουμε ότι το τσίπουρο ακόμη περισσότερο κι από το ούζο χρήζει εδικής προστασίας, γιατί δεν είναι αλκολούχο ποτό με την έννοια που είναι το ουίσκι, το τζιν ή η βότκα, αλλά τρόφιμο που συνοδεύει το τραπέζι των Ελλήνων, χρεώνεται σε όλες τις κυβερνήσεις από το 1993 και μετά..

Το γεγονός επίσης ότι δεν έχει προχωρήσει η καταγραφή σε μητρώο των αποσταγματοποιών, ώστε επίσης να μπει μία τάξη στο χώρο, όπως πολύ σωστά είπε ο υπουργός, αν και οι πραγματικοί αμπελουργοί- διήμεροι το ζητούν, είναι ακόμη μία παράληψη.

Το αν θα μπει φόρος 6 ευρώ όπως και στο εμφιαλωμένο ή 3 ευρώ έχει τη σημασία του, αλλά είναι περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση, ενώ το θέμα είναι ότι στην Ε.Ε. μας περιμένουν στη γωνία για να επιβάλλουν φόρο στα 24 ευρώ, θεωρώντας, εφόσον δεν έχει κατοχυρωθεί όπως το ούζο, ή η γκράπα της Ιταλίας, ότι είναι προϊόν που περιέχει αιθυλική αλκοόλη..

Αυτό βέβαια θα είναι ο θάνατος της ελληνικής αμπελουργίας και ως εκ τούτου αυτό που προέχει είναι περισσότερη δουλειά από το πολιτικό προσωπικό της χώρας και λιγότερα λόγια, αυτή την ώρα, γιατί το αμπέλι είναι διαχρονικός εθνικός πλούτος. Και να δεν μπόρεσαν οι προηγούμενοι λόγω αβελτηρίας, ευκαιρία για τους τωρινούς κυβερνώντες να αφήσουν μία παρακαταθήκη και για τις επόμενες γενιές στη χώρα...

Γ.Κ.

thessaliatv.gr